Cuprins:
· stadiul lucrarii: rosu, gri sau reamenajare
· complexitatea lucrarii sau stilul ales
· dimensiunea spatiului: case, apartamente sau zone comerciale si birouri
· durata proiectului
Intr-o postare anterioara am marcat importanta unui designer, mai exact ce va reprezenta el pentru viitorul tau proiect de amenajare. Stim deja ca acest serviciu iti salveaza timp si bani, dar hai sa vedem ce implica acesta din punct de vedere financiar, si mai ales cum se calculeaza oferta de pret a proiectului tau.
1. Care este diferenta intre un arhitect si un designer de interior?
Arhitectul, absolvent al unei facultati de arhitectura si cu dreptul de semnatura obtinuit, este responsabil de proiectarea si constructia cladirilor, acesta luand in calcul, pe langa proiectare, amplasarea, structura de rezistenta si compartimentarea de baza a constructiei. Designerul de interior, absolvent al unei facultati de arta si design, este persoana de baza cand vine vorba de functionalitatea si estetica unui spatiu. Aceasta nu poate interveni in structura de rezistenta conceputa de arhitect, dar poate recompartimenta spatiul folosindu-se de peretii aditionali sau chiar mobili.
2. Importanta unui designer de interior in casa ta
Un designer de interior este un prieten pentru casa ta, acesta ajungand sa cunoasca toate nevoile tale ca beneficiar. Designerul se prezinta ca un “psiholog” in primele discutii, luand in calcul toate aspectele care te defines - poate iti place sa gatesti mult, sa ai multi invitati la o cina, te linistesc spatiile deschise, etc.- si pune pe scena un profil psihologic, al tau si a tuturor membrilor care vor locui in acel spatiu. Pe langa faptul ca designerul incerca sa te cunosca cat mai bine, acesta ia in vedere si stilul pe care vrei sa il abordezi - fie ca e unul de sine statator, sau ar fi cazul unui fusion de stiluri; designerul tine cont de toate regulile estetice ale stilului si se asigura ca acestea te caracterizeaza. Dar intai de toate, specialistul se asigura ca spatiul tau indeplineste toate componentele functionalitatii. De multe ori interpretarea ideilor designerului e destul de dificila, asa ca acesta vine cu propunerea de a-ti arata reprezentarea spatiului tau prin intermediul imaginilor fotorealistice - sau mai exact 3D-ul casei tale. Aici totul devine mult mai clar, iar orice modificare ar interveni, este mult mai usor de gestionat decat in cazul implementarii proiectului de catre meseriasi. Sa zicem ca vrei mai multe variante de finisaje pereti, mai exact schimbarea culorii lavabilei: este mult mai usor sa gasesti varianta potrivita cu designerul tau pe baza proiectului 3D, decat sa le ceri meseriasilor sa vopseasca de 2 sau 3 ori peretele. Castigi timp si bani, plus ca designerul se afla tot timpul langa tine pentru a lua cele mai bune decizii in favoarea ta. Gandeste-te ca nu mai trebuie sa stai cu producatorul de mobilier pentru proiectarea mobilierlui, plus ca lista de achizitii este 100% realizata de designer - nu mai pierzi timpul cautand masuta de cafea perfecta(o vei avea deja :), iar placarea bailor nu mai reprezinta un impediment pentru muncitori (evitam intrebari de genul: Ce placaj punem pe acest perete? Dar pe cel cu geamul?). Un designer se ocupa de tot, inclusiv implemantare proiect daca beneficiarul isi doreste acest lucru.
3. Ce contine un proiect de amenajare interioara?
Un proiect de amenajare e impartit in 3 pasi (etape) + 1 extra (implemenatrea). In prima etapa a proiectului tau se discuta toate nevoile tale, designerul facand cunostina atat cu tine ca beneficiar, cat si cu spatiul in care vei locui. Brieful este un factor cheie al proiectului, loc in care designerul intelege in ansamblu constructia functionala si estetica a proiectului tau. Vizita la spatiu, chiar daca specialistul are releveul de la arhitect, este marcata de luarea masuratorilor si verificarea planului initial, asfel incat sa nu fie abateri - orice cm in plus sau in minus poate schimba datele proiectului de design interior. Pe baza masuratorilor se proiecteaza releveul si planul de mobilare, acestora atribuindu-se si moodboard-urile. Practic beneficiarul face cunostinta cu prima varianta de functionalitate fiind strans legata de conceptul initial al proiectului.
A doua etapa debuteaza cu prezentarea imaginilor fotorealistice ale spatiului tau, adica designerul vine si iti prezinta 3D-ul. Aici poti vedea exact ideile puse in practica. Tot in aceasta etapa se pun bazele proiectarii planului de prize si lumini, instalatii, planurile pentru compartimenatrea mobilierului la comanda si placarea bailor.
In a treia etapa, dupa ce ai aprobat designul final al spatiului tau, specialistul iti pune la dispozitie dosarul tehnic al proiectului, unde vei regasi toate plansele tehnice necesare pentru implentare.
O a patra etapa, ar fi implementarea propriu zisa, unde designerul este prezent fizic pe santier si se asigura ca tot proiectul decurge conform planului.
4. Pretul unui proiect de interior design se calculeaza in functie de:
· stadiul lucrarii: rosu, gri sau reamenajare
Pretul depinde in functie de stadiul lucrarii, in sensul in care o casa la rosu (constructie cu pereti fara tencuiala) presupune o libertate din partea designerului, acesta fiind capabil sa realizeze de la 0 planul de instalatii si lumini (+prize si intrerupatoare), fara a mai fi nevoie de modificari ulterioare. O casa la gri (pereti tencuiti si instalatii puse pe pozitie) prespune din partea designerului abordarea proiectului cu cat mai putine modificari pentru pozitia instalatiilor, iar o casa deja finisata (adica re-designul sau modificare unui spatiu existent) reprezinta o interventie minima sau aproape deloc a planului de instalatii si lumini.
Complexitatea lucrarii sau stilul ales
Stilurile de interior design sunt diferite ca abordare si complexitate - un stil minmalist este mult mai usor de implementat decat unul traditional sau chiar baroc. Elementele definitoare ale unui stil sau altul cresc sau scad gradul de complexitate al unui proiect, loc in care oferta de pret poate sa fluctueze.
Dimensiunea spatiului: case, apartamente sau zone comerciale si birouri
Dimensiunea spatiului este probabil cel mai definitoriu aspect cand vine vorba de calcularea unui oferte de pret. Pretul unui designer poate incepe de la 10-15 euro/mp, acesta incluzand doar pachetul de baza (consultanta), si poate ajunge la 20-25 euro/mp cand e vorba de un proiect 3D, sau chiar depasind 30 euro/mp cand vine vorba de implemantare la cheie. In cadrul unui spatiu mai mic pretul va creste, deoarece si complexitatea proiectului din partea designerului va creste (spatii de depozitare, amplasament mobila & deco, etc.). Un spatiu mai mare este mult mai usor de gestionat din punct de vedere al functionalitatii, iar spatiile comerciale sau office implica o documentare mult mai ampla in spate (de unde si pretul este mult mai mare).
Durata proiectului
Deadline-ul sau durata unui proiect de design reprezinta un factor important in calcularea unui pret final. De regula, un proiect de amenajare rezidential poate dura intre 1-3 luni (proiectul de design, fara sa fie luata in calcul si implemantarea), dar exista cazuri in care beneficiarul se afla intr-un anumit stadiu al proiectului, si doreste sa minimizeze acest timp, iar in acest caz pretul va creste. Un proiect comercial sau office se poate intinde inclusiv pe durata unui an.
Toti acest factori se iau in calcul in momentul in care beneficiarul doreste o cotatie de pret. De aceea este important ca specialistul sa aiba o discutie cat mai detaliata cu proprietarul pentru a putea stabili pachetul de design potrivit nevoilor, stilul de amenajare si durata de proiectare. Pe piata, acest serviciu fiind foarte divers in livrabile, preturile variaza destul de mult. Experienta unui designer este si ea un factor cheie cand doresti sa iti amenajezi locuita, un specialist cu experienta, care nu va face rabat de la calitate, se asigura ca proiectul tau este personalizat in functie de toate nevoile tale la pretul corect. Un entry-level iti va oferi un pret mai mic pentru a acumula experienta, dar trebuie sa iei in vedere faptul ca vei lucra cu un incepator, care poate nu are in vedere toate datele problemei. Indiferent ce vei alege, important e sa angajezi un designer cu care vei putea crea o conexiune, un specialist care iti va intelege nevoile. La fel cum ne alegem medicii, in functie de experienta si empatia fata de pacient, asa sa ne alegem si specialistii pentru interioare.
Ne dorim ca toate ideile tale sa porneasca din suflet, si avem increderea ca vei face alegerea corecta.
We design your feelings.
Comentários