27 iulie 2020
Inca de pe bancile facultatii am tot auzit intrebarea aceasta din partea diverselor persoane care erau pe pragul de a-si modifica locuintele. “Ce e asa greu?”, “Noi avem o gramada de idei, de ce am avea nevoie de un designer?”, “Un designer costa enorm, nu ne permitem”. Am stat astfel putin pe ganduri in momentul respectiv incercand sa inteleg defapt spatiul cultural in care voi incepe sa profesez, sa cunosc cu adevarat nevoile oamenilor si sa incerc sa gasesc solutii valabile si independente pentru fiecare proiect de interior design care imi va solicita creatia.
Romania, o tara minunata, plina de istorie si edificii reliafare deosebite, imi pune in fata o piata destul de putin dezvoltata in sensul acesta. Designul de interior in Romania se afla undeva la 10-15% din ce ar putea acesta sa fie, adica inca suntem niste bebelusi in fase care si-ar dori sa mearga pe urmele UK-ului, Frantei sau chiar al Italiei, dar inca nu avem cunostinetele necesare pentru a aborda temele de design din acea emisfera artistica. Dar invatam, iar in natura romanului se regaseste aceasta deschidere nemapomenita spre frumos si o sete de cunoastere pe care o sesizez in fiecare zi lucrand cu voi. Voi incerca sa raspund insa intrebarii ce compune acest topic, lasand drojdia subiectului diferentelor culturale artistice in design intr-o alta postare.
De ce avem nevoie de un interior designer?
1. Cunostinte artistice si valoare psihologica
sursa: Pinterest
Un designer aduce un aport enorm proiectului tau, punand pe masa conceptului toate cunostintele acestuia, toate sursele inspirationale, absolut tot talentul si sudoarea care au fost dezvlotate si aprofundate printr-un studiu continuu (repet: continuu). De la muzee la un view de pe malul marii, designerul are un ochi special care scaneaza tot ceea ce il inconjoara; acesta simte, asculta si transpune in arta sa toate aceste elemente. Designerul se prezinta ca o baza de date inspirationala care este gata sa scoata folderele potrivite pentru proiectul tau. Mai mult de atat, vrea sa te cunoasca: ce manaci, unde?, cu cine locuiesti, cat timp iti petreci cu familia, cat de mult iti iubesti mama, ce culoare te inspira…e o lista luuunga de intrebari, unele mai putin obisnuite, dar menirea lor fiind una foarte nobila, vrea sa stie cine esti ca sa poata crea un spatiu in care sa iti opresti cautarile, si in care sa te regasesti la final de zi.
2. Time n money
sursa: Pinterest
Designul de interior curpinde si impleteste doua fundamente, cel artistic si cel practic, in cadrul ultimei mentionate intervenind problema timpului si a banilor. Timpul costa, si chiar daca nu esti CEO intr-o corporatie, timpul tau are aceasi valoare. Lucram ca sa cumparam timp, timp pe care alegem sa il petrecem cu cei dragi noua. De ce ti-ai sacrifica acest dar ca sa platesti cu mai mult timp, cand meseria unui designer este accea de ati oferi acesta pretioasa valoare a omenirii? Get my point?
3. Produse custom, furnizori si bestdeals
sursa: Pinterest
Aici e o lista in care vezi etalate gratios superputerile unei designer. De la compartimentari de mobilier(crede-ma, sunt complicate), la management buget, furnizori cu discount-uri si deal-uri practice care iti salveaza din nou timp si bani. Designerul vine pregatit cu o lista de cumparaturi, cu toate datele tehnice proiectului tau. Plus de asta, iti poti intreba designerul si dupa 6 luni orice neclaritate, acesta va veni rapid cu solutia; stim ca procesul de amenajare it's a marathon, and not a sprint.
4. Transparenta
sursa: Pinterest
Esti constient tot timpul in ce stadiu al proiectului esti, poti negocia pe parcursul acestuia viitoarele etape, si desigur, ai un specialist (eu i-as spune mai degraba un prieten bun la toate) care e acolo oricand se intampla neprevazutul, avand pregatite 2-3 solutii pentru situatia respectiva.
5. Livrabile si discutii interactive
sursa: Pinterest
Totul se afla in controlul tau, designerul este acolo ca sa-ti faca viata mai usoara. Pe parcursul unui proiect exista o suma de discutii intre designer si client menite sa contureze si stabileasca toate datele amenajarii. Designerul iti va prezenta moodboard-uri, planuri de mobilare, propuneri pardoseli, veti discuta pe randari 3D si planuri de compartimentare, concept si bugete pentru fiecare spatiu in parte, ce mai? De la lavabila de pe pereti la ultima perna decorativa. Tu esti cel care isi da acordul pentru toate produsele folosite in amenajare.
Deci, de ce sa nu alegi un designer pentru proiectul tau?
Comments