top of page
Search
  • Writer's picturecristinaursulet

Sfaturi utile pentru amenajarea terasei apartamentului tau

Cuprins:

Uite ca a venit si vremea buna si ne putem bucura de terasa sau balconul nostru. Fie ca e vorba de cafeaua de dimineata savurata in razele soarelui sau de un pahar de vin seara alaturi de prieteni dragi, balconul devine oaza noastra de relaxare in perioada de vara. Dupa o zi plina de munca si griji, tot ce vrei sa faci este sa te reculegi intr-un spatiu frumos amenajat fie de un designer, fie chiar de tine. Mai jos am sa-ti prezint cativa factori cheie pentru a te ajuta in amenajarea terasei:

1. Relaxare si voie buna

Cand ne gandim la amenajarea unui spatiu deschis trebuie sa luam in considerare mai multi factori. Ca designer, as miza in primul rand pe functionalitate si apoi pe estetica unei terase. In prima faza trebuie sa vedem care este orientarea balconului, apoi deschiderea acestuia, iar in ultimul rand sa nu uitam de dimensiunea “spatiului de joaca”. Estetica vine in completarea acestori factori, iar atunci cand avem un plan bine structurat inainte de a incepe orice amenajare, restul parca vine de la sine.


2. Mobilier principal

De regula, dezvoltatorul vine cu propunerile de finisaje, aprobate de arhitect si urbanism, mari schimbari privind aceste aspecte nu putem face, dar ce putem crea prin mobilier si decoratiuni tine de noi. Incearca sa te gandesti intai la piesele principale, poate iti doresti un set complet de mobilier de terasa (ce contine bancuta, fotolii si masuta de cafea), sau vrei sa optezi ca aceste piese sa fie diferite. Oricare ar fi alegerea ta, important este sa pastrezi nota designului ce il ai in interior, sau cel putin o parte din ea. Iti dau un exemplu: daca interiorul nostru este tratat clasic sau traditional, nu putem sa avem o terasa industriala, ar fi o discrepanta mult prea mare intre stiluri si mood-uri. Gaseste stilul care ti se potriveste si adu-l si pe partea de terasa. Mobilierul principal trebuie sa fie comfy, cu o structura solida si rezistent la interperii.


3. Textile si covoare

In ceea ce priveste partea de textile, si in speta discutam si de covoare, gasim o gama putin mai restransa pentru exterior fata de cea pentru interior, dar daca balconul nostru este acoperit, putem aduga cateva piese wow! chiar destinate interioarelor. Alege pattern-uri si texturi care te reprezinta, si incearca sa nu incarci prea mult. Un pled pentru bancuta, un covor de exterior si cateva pernite decorative isi vor face prezenta simtita in designul terasei, si vor aduce acel sentiment de coziness.


4. Iluminat

In cazul iluminatului trebuie sa luam in considerare indicii de protectie a corpurilor pe care le alegem (IP), acestea ar trebui sa fie destinate pentru extrior, si nu interior. Putem crea o ambianta moody prin pozitionarea unor aplici de perete cu lumina calda, a unei ghirlande de beculete sau chiar un corp pentru podea. Exista corpuri ce se incarca solar, diverse aplici sau felinare, acestea fiind o solutie eco poate potrivita pentru tine.


5. Plante si decoratiuni

Plantele sunt acea dezordine ordonata pe care cu totii ne-o dorim intr-o amenajare. Organica frunzelor si a florilor se impleteste perfect cu rigitatea mobilierului (mai ales cel in linii drepte/curate). Plantutele le putem alege pentru exterior, putem apela chiar la un peisagist in cazul in care avem o terasa destul de voluminoasa care necesita folosirea strategica a lor. In cazul decorului, aici putem sa avem mana libera. Nu uita insa ca “less is more”; alege piese de decor care te reprezinta si incearca sa nu aglomerezi prea tare spatiul, pana la urma scopul terasei este acela de a-ti aduce un strop de relaxare.

sursa imaginilor: Pinterest



We design your feelings!

59 views0 comments
bottom of page